Publisert 3 kommentarer

Speed pedelec med 500 Watt motor tillatt i Danmark.

Mann på elsykkel i parken

OPPDATERT: 1.juli 2018 startet en prøveordning i Danmark som gjør at speed pedelec faller inn under samme regelverket som vanlig elsykkel ellers i Europa. Dette betyr at danskene kan sykle med 500W motor i 45 km/t på vanlig sykkelveg kun iført sykkelhjelm. Krav til forsikring, mopedførerbevis, mopedhjelm, bremse- og blinkelys slik de er i Norge og i øvrige Europa for denne type elsykler vil bortfalle mens prøveordningen pågår.

Prøveordningen går i retning av å harmonisere regelverket for elsykler mer mot de amerikanske der kraftigere motor har vært tillatt lenge.

Speed pedelec

Speed pedelec er i Europa ikke definert som vanlige elsykler. En elsykkel skal kun være i stand til å kjøre i gangfart hvis syklisten ikke tråkker på pedalene. En speed pedelec på den annen side skal på en egen hånd kunne komme opp i nesten 20 km/t uten pedalkraft. I tillegg vil motoren på en vanlig elsykkel koble ut hvis man kommer opp i over 25 km/t. For en speed pedelec skjer dette først ved 45 km/t, og nettopp dette er bakgrunnen for at denne typen sykler har vært likestilt med mopeder i det europeiske regelverket.

Men nå vil altså danskene lempe på dette regelverket slik at speed pedelecs blir fullstendig likestilt med vanlige elsykler. Forslaget har møtt en del motbør i dansk debatt der man er redd for at denne regelendringen vil gå på bekostning av trafikksikkerheten. «Det er desidert tankeløst, uansvarlig og ekstremt usikkerhetsskapende å åpne for at de får lov til å kjøre på sykkelstiene», sier direktør Klaus Bondam i Cyklistforbundet til danske Ingeniøren.

Samtidig legges det også vekt på i den danske debatten at det som i praksis er speed pedelecs allerede finnes i trafikken, og at det er på tide å modernisere regelverket. Loven bør være i overenstemmelse med praksis og befolkningen bør oppfatte reglene både som fornuftige og trafikksikre.

3 kommentarer på “Speed pedelec med 500 Watt motor tillatt i Danmark.

  1. Ja, det maa jeg nu si. Direkte uforsvarlig med 45 km/t. på sykkel /gangsti!

  2. Det er mulig å kjøpe biler med en topp hastighet over 300 km/t. Det er vel like uansvarlig. Skal vi også begrense bilsalg til biler som kun kan kjøre opp til 110 km/t? Det er snakk om å vise ansvar når en kjører med el-sykkel slik de fleste er vant til (?) når de kjører bil. VIS ANSVAR og kjør pent, så kanskje vi kan ha glede av en sterk el-sykkel når vi har behov for det i bakker etc.

    1. BINGO har selv en 45kmt sykkel fra specialized og en 25kmt i samme merke den 45kmt er ikke sterkere i Nm den bare assisterer i høyere fart ikke sterkere i bakker .fordi den kan oppnå 45kmt trenger jeg ikke sykle så fort det er også begrenset fart på sykkelsti men slik er det jo med BILEN også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *